Blog: ‘Creëer je eigen regels’

Ik ben opgegroeid als iemand die altijd veel en hard aan het werk is. Altijd maar doorgaan en vooral veel uren maken. Niet zeuren maar doorgaan. Zoals een echte Achterhoeker betaamt. Maar een aantal jaren geleden was ik daar klaar mee. Ik kwam een tijd thuis te zitten en besloot ter plekke dit nooit meer. Mijn leven is niet alleen waardevol omdat ik werk en hoeveel ik werk.

Achteraf gezien was het feit dat ik thuis kwam te zitten mijn grootste succes. Toen kwam mijn grootste inzicht dat ik niet meer mee wilde draaien met hoe regels van buitenaf werden opgelegd. Van nu af aan zou ik alleen datgene doen wat bij mij past. Vanuit mijn eigen visie en dus ook werkuren maken die bij mij passen. Werken en leven op mijn eigen voorwaarden. Dat was de start van Praktijk.

Mijn leven is niet alleen waardevol omdat ik werk en hoeveel ik werk

Lichaam en geest zijn onomstotelijk met elkaar verbonden. Er is meer is dan we ons maar enigszins voor kunnen voorstellen. Daarom is de medische wereld en de wetenschap nooit volledig. Je kunt niet iets zeker weten en er is zeker niet zoiets als een definitieve meetbare waarheid. Het is niet voor niks dat veel onderzoeken na een aantal jaren weer achterhaalt zijn of niet kloppen.

Het enige wat we kunnen doen is handelen met ons beste kunnen, wat we op dat moment weten en vooral met de beste intenties. Maar tegelijkertijd ook in het achterhoofd houden dat er altijd nog mogelijkheden zijn die niet ontdekt of verkent zijn.

Ik geloof erin dat we weer veel meer naar een maatschappij toe moeten gaan van vertrouwen. Dat het afgelopen moet zijn met protocollen en regels van buitenaf die met regels bepalen wat een goede kwaliteit van werken zou zijn. Dat geeft juist druk en laat ons niet meer bezig zijn met waar het echt om gaat. De oprechte aandacht voor de mens zelf.

Juist door bij onszelf te blijven en onze eigen regels te creëren kunnen we het meeste doen voor onszelf en elkaar

Daar is moed voor nodig. Het is lastig om je buiten de gebaande paden te begeven. Om te kiezen om geen contracten  meer af te sluiten met zorgverzekeraars (in mijn geval) of om te kiezen voor ander werk waar misschien minder zekerheid is. Of om te kiezen om minder te werken en dat met trots uit te dragen. Want het gaat niet om het werk of hoeveel je werkt. Het gaat niet om de economische bijdrage. Het gaat erom dat je doet wat bij je past. Dat je je eigen natuur volgt.

Want juist de werkdruk, de individuele en maatschappelijke overtuigingen, het gevoel hoe we zelf kunnen bijdragen aan een fijn eigen leven. Dat soort dingen zijn mijn inziens de basis voor het wel of niet gelukkig en gezond voelen. 

Ik hoop daarin bij te dragen via deze website, mijn YouTube-kanaal: ‘Bij Nicole‘ en mijn praktijk. Om je weer te laten geloven in jezelf. Dat je daarin kan vertrouwen. Dat je je weer ontspannen voelt. Dat je weer soepel kunt bewegen en een fijne basis ervaart. Zodat je vanuit die basis weer ontspannen de dag in kunt gaan. Dat je weer veel meer het gevoel hebt het heft in eigen handen te kunnen nemen. Juist omdat je je goed voelt. Dat is de bijdrage die ik wil meegeven.

Als je je slecht voelt dan kun je niks hebben. Maar stel je eens voor wat jij allemaal kunt doen als je je goed voelt.

Ik geloof heel erg in de eigen kracht. Dat je zelf veel meer kunt bereiken dan je nu wellicht voor mogelijk houdt. En ik geloof dat je we elkaar daarin kunnen helpen. En dat je daarin op de eerste plaats de keus maakt om echt goed voor jezelf te zorgen.

Alles wat je denkt geeft onmiddellijk een reactie op je zenuwstelsel. Denk maar eens dat je nu in een citroen bijt. Je proeft het zure van het citroen al in je gehemelte. Je zenuwstelsel activeert je speekselklieren. Die op haar beurt sap activeren in je mond. En het mooie van dit systeem. Het is niet echt gebeurd. Je hebt het net zelf bedacht.
Bij stress krijg je vaak het advies om minder te doen. Maar dit werkt niet altijd. Sterker nog, soms moet je meer doen. Bijvoorbeeld sporten. Maar dit advies werkt bij anderen juist weer averechts. Dan kun je er juist weer vermoeider door worden en meer stress van krijgen. Het heeft allemaal te maken met welke van de 4 stress types jij bent.
Je lichaam en onbewuste brein onthouden precies datgene wat jou stress geeft. Daarom kan het bijvoorbeeld zomaar het geval zijn dat je al hartkloppingen krijgt als je alleen maar een hond hoort blaffen. Puur omdat je misschien ooit door een hond bent gebeten of achterna gezeten. En zo is dat met veel meer dingen. Hoe zit dat dan precies en wat kun je eraan doen? Leer omgaan met jouw triggers.

Neem gerust contact op voor een vraag of een afspraak voor een behandeling
HTML codes
0 reacties

Laat jouw reactie achter