Hoe plan je jouw doel

Je hebt een plan in je hoofd. Een helemaal uitgedacht en helder idee. Je vindt het fantastisch en tegelijkertijd ook een beetje eng. Want eigenlijk is het een best groots plan. Zo groot dat je eigenlijk al bijna afhaakt voordat je er aan begonnen bent. Want hoe ga je dat voor elkaar krijgen? Hoe ga je komen daar wat je hebt bedacht? Ofwel hoe plan je jouw doel?

Laat ik meteen met de deur in huis vallen. Jij kunt alles bereiken waarmaken waar je echt een absoluut 100% geloof en vertrouwen in hebt. Geloof en vertrouw jij er volmondig dat jij jouw plan voor elkaar krijgt? Dan sta je nu waarschijnlijk al in de startblokken om meteen van start te gaan en kun je de 1e stap overslaan. Heb je dit geloof en vertrouwen nog niet zo sterk; sta dan eerst even stil bij de eerste stap.

Stap 1: werk aan je geloof en vertrouwen in je doel.

Stel jezelf de volgende vraag: hoe kan het dat ik er nog niet genoeg vertrouwen in heb om dit doel te bereiken? Wil ik het eigenlijk wel echt? Is je antwoord volmondig ja, stel jezelf dan de vraag; wat houdt me tegen? Is je antwoord nee; wat wil je dan wél?

Stap 2: wat zie je jezelf nú al doen?

Je hebt het helemaal helder, je weet wat je wilt én je hebt er volledig vertrouwen in dat je het kunt bereiken, alleen hóe dan? Start om te beginnen met je einddoel op te schrijven. Je wilt bijvoorbeeld die fantastische baan als marketing medewerker. Dát schrijf je als eerste op. Wat is het stapje dat daar nét onder ligt? Bijvoorbeeld: op sollicitatiegesprek bij dát bedrijf. Een stapje die daar weer onder ligt is een sollicitatiebrief schrijven etc. Etc. Je gaat net zolang de stappen terug uitschrijven, totdat je bij iets denkt… hé wácht eens even, dít zie ik mezelf nú al doen! En dát is dus je start moment!

Ga vanaf je einddoel steeds een stapje terug!

Stap 3: Begin!

Albert Einstein zei ooit;
“insanity is doint the same thing over and over and expecting the same results”

Ofwel als je nu blijft doen wat je altijd deed, dan zul je dit leven blijven houden wat je nu hebt. Het enige dat nu nog tussen jou en je te bereiken doel staat is beginnen! Zo makkelijk is het dus. Start met de stap die jij net hebt opgeschreven wat jij jezelf nú al ziet doen. En alleen dán ben je bezig om op jouw eigen wijze jouw doelen realistische te realiseren.

Succes!

P.s vind je het lastig om je doel helder op papier te krijgen? In dit blog kun je meer lezen over de kunst van duidelijke doelen stellen.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Je ontvangt dan regelmatig een mail met leuke blogs over inspirerende personen, boeken, films en nieuwtjes met betrekking tot het behalen van doelen en het leven naar je potentieel.

Alles wat je denkt geeft onmiddellijk een reactie op je zenuwstelsel. Denk maar eens dat je nu in een citroen bijt. Je proeft het zure van het citroen al in je gehemelte. Je zenuwstelsel activeert je speekselklieren. Die op haar beurt sap activeren in je mond. En het mooie van dit systeem. Het is niet echt gebeurd. Je hebt het net zelf bedacht.
Bij stress krijg je vaak het advies om minder te doen. Maar dit werkt niet altijd. Sterker nog, soms moet je meer doen. Bijvoorbeeld sporten. Maar dit advies werkt bij anderen juist weer averechts. Dan kun je er juist weer vermoeider door worden en meer stress van krijgen. Het heeft allemaal te maken met welke van de 4 stress types jij bent.
Je lichaam en onbewuste brein onthouden precies datgene wat jou stress geeft. Daarom kan het bijvoorbeeld zomaar het geval zijn dat je al hartkloppingen krijgt als je alleen maar een hond hoort blaffen. Puur omdat je misschien ooit door een hond bent gebeten of achterna gezeten. En zo is dat met veel meer dingen. Hoe zit dat dan precies en wat kun je eraan doen? Leer omgaan met jouw triggers.
2 reacties

Laat jouw reactie achter