Blog: ‘Invloed van gedachtes op je lichaam’

Alles wat je denkt geeft onmiddellijk een reactie op je zenuwstelsel. Denk maar eens dat je nu in een citroen bijt. Je proeft het zure van het citroen al in je gehemelte. Je zenuwstelsel activeert je speekselklieren. Die op haar beurt sap activeren in je mond. 
En het mooie van dit systeem. Het is niet echt gebeurd. Je hebt het net zelf bedacht.

Door je gedachtes kun je chemische processen in je lichaam activeren

Het is een geweldig systeem. Vooral als je je realiseert hoe je dat zélf meer en meer kunt inzetten om je goed te voelen. Je goed voelen start al met de gedachte dat je je goed voelt. En dit kan tegenstrijdig voelen als je nu op dit moment pijn hebt.

Wat kun je doen door jezelf beter te voelen? Door jezelf gezonder te voelen, meer vertrouwen en je meer ontspannen te voelen? Door het je simpelweg voor te stellen. Ik zeg dan wel simpelweg, maar eigenlijk is het niet altijd simpel. Je gedachtes draaien namelijk rondjes in de gedachtes die je het meeste hebt. Deze diep ingewortelde neurale paden kosten het minste energie kost voor je brein, omdat je gewend bent op een bepaalde manier te denken.

Je gedachtes draaien in rondjes door wat je het meeste denkt. Simpelweg omdat dat het minste energie kost voor je brein.

Wordt bewust van wat je denkt

Het meest belangrijke hierbij is dat je je bewust wordt wat je denkt. En of de gedachtes die je hebt van nut voor je zijn. Want als ze dat zijn dan hoef je ze niet te veranderen. Vaak hebben we echter toch negatieve gedachtes over onszelf. Die helpen nooit mee. Als jij denkt van jezelf dat je geen leuk persoon bent in een groep dan roep je dat automatisch ook op je af. Je houding zal anders zijn, je mimiek, je toon van je stem en wellicht zeg je minder, omdat je toch denkt dat je niet leuk bent.

Hoe kun je dit veranderen? Deze gedachtepatronen die je misschien altijd al hebt gehad?

Het vervelende van dat is, dat als jij diep in jezelf niet gelooft dat je bijvoorbeeld niet leuk bent of niet gezond bent of niet ontspannen… dan ben je dat ook niet. Je lichaam reageert immers altijd op je gedachtes en gevoelens. En vervolgens je gedrag ook.

De oplossing hierin is jouw geloof in de mogelijkheid dat het anders kan. Echt waar. Ook jij kunt leuk zijn, ontspannen, je gezond voelen, een leuk persoon zijn in een groep. Zet deze mogelijkheid voor jezelf open dat dit inderdaad waar zou kunnen zijn.

Geloof in de mogelijkheid dat er een andere waarheid zou kunnen bestaan dan de gedachten die je tot nu toe hebt gehad.

Meditatie activeert hormonen

Door meditatie ga je dieper in op vertrouwen hebben in jezelf. En als je dat echt voelt dan pas activeer je je zenuwstelsel. De juiste hormonen komen namelijk pas vrij als je je ontspannen voelt (en dat vertrouwen hebt).
Stel je dus voor dat je elke dag tegen jezelf zegt wat je zou willen. Dat je tegen jezelf zegt wie je wilt zijn, hoe je je zou willen voelen. Dat je dat echt voelt en gelooft. Stel je dan eens voor wat dat met jou doet, je gedachtes, je lichaam en je gedrag. Je bent zelf in staat om je leven een totaal andere wending te geven.

Door meditatie heb je een middel in handen om jouw gehele gemoedstoestand, jouw gevoel over jezelf en daardoor je gehele fysieke lichaam te veranderen.

En vertrouw (ja ook nu weer ) erop dat het werkt. Ook voor jou!

Succes!

P.s. op mijn YouTube kanaal: ‘Bij Nicole‘ staan heel veel meditaties op die jou hierbij kunnen helpen.

Alles wat je denkt geeft onmiddellijk een reactie op je zenuwstelsel. Denk maar eens dat je nu in een citroen bijt. Je proeft het zure van het citroen al in je gehemelte. Je zenuwstelsel activeert je speekselklieren. Die op haar beurt sap activeren in je mond. En het mooie van dit systeem. Het is niet echt gebeurd. Je hebt het net zelf bedacht.
Bij stress krijg je vaak het advies om minder te doen. Maar dit werkt niet altijd. Sterker nog, soms moet je meer doen. Bijvoorbeeld sporten. Maar dit advies werkt bij anderen juist weer averechts. Dan kun je er juist weer vermoeider door worden en meer stress van krijgen. Het heeft allemaal te maken met welke van de 4 stress types jij bent.
Je lichaam en onbewuste brein onthouden precies datgene wat jou stress geeft. Daarom kan het bijvoorbeeld zomaar het geval zijn dat je al hartkloppingen krijgt als je alleen maar een hond hoort blaffen. Puur omdat je misschien ooit door een hond bent gebeten of achterna gezeten. En zo is dat met veel meer dingen. Hoe zit dat dan precies en wat kun je eraan doen? Leer omgaan met jouw triggers.

Neem gerust contact op voor een vraag of een afspraak voor een behandeling
0 reacties

Laat jouw reactie achter