De kunst van duidelijke doelen stellen

 

Hoe concreter je een doel voor ogen hebt, hoe realistischer het is om dit te behalen. Als je dit namelijk nog niet helder hebt, dan kun je er ook niet constructief naartoe gaan. Stel je wilt een nieuwe baan, maar je weet nog niet precies wat je zoekt. Dan kun je natuurlijk hengelen naar elke willekeurige vis in de vijver en dan ben je snel klaar. Tenzij je die vis dan gevangen hebt en je je realiseert dat dit niet de vis is die je wilde. Dan zou je weer naar een andere willekeurige vis kunnen gaan zoeken, net zolang tot je hebt gevonden wat je wilde. Dat zou zeker een manier kunnen zijn. Een tijdrovende en energie verslindende manier weliswaar, maar het zou zomaar naar jouw perfect vis kunnen leiden. Óf je gaat eerst eens goed nadenken wat je nou eigenlijk wilt. Want pas als je dat weet, dan ga je opeens die sollicitatie vinden waar je naar zocht. Of dat bedrijf vinden waar je wilt werken. Of de perfecte baan vinden via de neef van de buurman van je oom, omdat iedereen weet wat jij precies zoekt, want dit heb je natuurlijk aan heel veel mensen verteld. Je zoekt het specifieke aas dat leidt naar jouw doel.

Pas als je weet wat je wilt ga je het ook om je heen zien

Je zintuigen staan op scherp

Kort gezegd, Als je niet precies weet wat je wilt kun je het ook niet vinden. Weet je wél precies wat je wilt dan gaan ook al je sensoren openstaan voor datgene en is de kans vele en vele malen groter dat je gaan vinden wat je zocht. In mijn geval zocht ik ooit eens een garage, omdat mijn lamp kapot was van de auto. En toen ik opeens besefte dat ik een garage nodig had (een concreet doel) zag ik dat er een garage zat náást de sportschool waar ik al maanden sportte gemiddeld 2x per week. Pas toen ik wist wat ik zocht, ging ik het ook zien. Dus de eerste stap is absoluut: ‘zorg dat het heel helder is wat je doel precies is’.

SMART doelen stellen

SMART doelen stellen

Weet je daarentegen wel precies wat je wilt (je hebt je richting bepaald) dan kun je verder. Dan zou je kunnen denken dat het slechts een kwestie is van zo concreet mogelijk opschrijven wat je wilt, wanneer je dit wilt behalen en hoe je dit voor elkaar gaat krijgen. Dus als je af wilt vallen, dat het dan alleen van belang is exact te noteren hoeveel gewicht je wilt verliezen, binnen welk tijdsbestek en met welk gedrag je dit voor elkaar gaat krijgen. Dat zou er dan ongeveer zo uit kunnen zien:

‘ik ben 20 kilo afgevallen op (datum), door 2x per week in de sportschool te gaan sporten met een gericht sportschema gericht op vetverbranding en door geen koek of snoep meer te eten.’

Dit is een prima geformuleerd doel volgens de S.M.A.R.T. Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden.

Wat betekent je doel eigenlijk echt?

Echter, voel ik me toch vrij om er een kanttekening bij plaatsen. Dit doel is puur praktisch en laat achterwege waar het eigenlijk om gaat. Want wat betekent het nou écht voor jou dat je 20 kilo afvalt? Voor sommigen zal deze 20 kilo betekenen dat je eindelijk weer kleding aankan die je lang niet meer gedragen hebben, waardoor je je beter in je vel voelt en daardoor meer zelfvertrouwen hebt. Voor anderen betekent deze 20 kilo het verschil tussen energieloos en nergens zin in hebben naar fit en energiek zijn om te kunnen doen wat je graag wilt doen, zoals bijvoorbeeld die trektocht maken door de bergen.

Het gaat namelijk niet zozeer om het doel, maar om de fundamentele behoefte die eraan gekoppeld is. Voorbeelden van deze behoeften zijn: vrijheid, verbinding, persoonlijke groei, een bijdrage leveren aan de wereld, zekerheid of erkenning.

Beschrijf je doel levendig

Wat ik daarom zou aanraden bij het formuleren van een doel is om zo levendig mogelijk je verbeelding te laten spreken. Zodat je ook echt gaat voelen wat het voor je gaat betekenen als jij – om bovenstaand voorbeeld te gebruiken – 20 kilo af zou vallen. Dus i.p.v. bovenstaand geformuleerd doel, zou je in dit geval kunnen schrijven:

‘Op (datum) heb ik een perfect lichaam die gezond aanvoelt en die er strak uitziet. Ik kan mijn favoriete jurk weer aan en ik zie er fantastisch uit. Als ik in de spiegel kijk voel ik me goed en zie ik een stralend persoon die goed in zijn/haar vel zit. Ik kan weer prachtige mooie bergwandelingen maken en mensen geven me constant complimenten over mijn uitstraling. Dit gevoel en dit resultaat kan ik bereiken door op maandag en donderdag met een personal coach te trainen die niks anders wil dan mij helpen. Waardoor ik op (datum) 20 kilo met liefde ben afgevallen.’

Zoals je kunt lezen is het doel nog steeds S.M.A.R.T. geformuleerd. Het enige wat er nu aan veranderd is dat het ook echt binnenkomt. Dat je je doel leest en het resoneert in je lichaam. Dat je het gevoel opwekt dat je wilt. Dat je het nu ook echt voor je ziet en je het echt duidelijk voor ogen hebt hoe je leven eruit gaat zien als je dit gaat doen. In andere woorden, het sterkt enorm je motivatie om te gaan doen wat je wilt doen. Omdat het duidelijk is waarom je het wilt.

Zo en dan hoef je nu alleen nog maar je doel op een realistische manier goed in te plannen, zodat je het ook echt gaat waarmaken. Daarover in dit blog meer

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Je ontvangt dan regelmatig een mail met leuke blogs over inspirerende personen, boeken, films en nieuwtjes met betrekking tot het behalen van doelen en het leven naar je potentieel.

Alles wat je denkt geeft onmiddellijk een reactie op je zenuwstelsel. Denk maar eens dat je nu in een citroen bijt. Je proeft het zure van het citroen al in je gehemelte. Je zenuwstelsel activeert je speekselklieren. Die op haar beurt sap activeren in je mond. En het mooie van dit systeem. Het is niet echt gebeurd. Je hebt het net zelf bedacht.
Bij stress krijg je vaak het advies om minder te doen. Maar dit werkt niet altijd. Sterker nog, soms moet je meer doen. Bijvoorbeeld sporten. Maar dit advies werkt bij anderen juist weer averechts. Dan kun je er juist weer vermoeider door worden en meer stress van krijgen. Het heeft allemaal te maken met welke van de 4 stress types jij bent.
Je lichaam en onbewuste brein onthouden precies datgene wat jou stress geeft. Daarom kan het bijvoorbeeld zomaar het geval zijn dat je al hartkloppingen krijgt als je alleen maar een hond hoort blaffen. Puur omdat je misschien ooit door een hond bent gebeten of achterna gezeten. En zo is dat met veel meer dingen. Hoe zit dat dan precies en wat kun je eraan doen? Leer omgaan met jouw triggers.
0 reacties

Laat jouw reactie achter