Wanneer wordt Paarse Vrijdag overbodig?

 

Het is vandaag paarse vrijdag. Dat weet ik, omdat m’n vriend gisteren thuis kwam met een paarse blouse die hij speciaal voor deze dag had gekocht (hij draagt nooit paars). Maar vandaag wel, want hij als leraar en samen met hem ook vele anderen willen hiermee het signaal afgeven; homo, bi, lesbisch of transgender zijn (of hetero of welk hokje waar dan ook aan wordt gegeven) is normaal.

Het feit dat hier een speciale dag aan wordt besteed, laat in feite zien dat het dat nog steeds niet is. Ook niet in Nederland, waar gelukkig al wel veel meer openheid is dan in vele andere landen. Maar toch heerst er nog steeds een taboe.

 

Ik merkte het eerder ook aan mezelf. Hoewel ik altijd interesse heb in mannen, heb ik vrouwen ook altijd interessant gevonden. Ik kon mezelf echter totaal niet identificeren met het beeld wat er van een biseksuele (of lesbische) vrouw werd geschetst. En het deed ook wat mijn eigenwaarde. Want ben ik dan eigenlijk toch die persoon die zo ingeslepen is in het heersende beeld? Dat beeld van die ‘mannelijke’ vrouw of in het geval van mannen het beeld van die ‘vrouwelijke’ man? In dat hokje voelde ik me absoluut niet thuis.

Dit stereotype beeld is denk ik een grote reden waarom veel mensen zich niet kunnen of willen identificeren met het feit dat ze (ook) interesse hebben in het eigen geslacht. Want dan ‘ben je een bepaald type persoon’.

Wanneer gaat het moment komen dat deze denkwijzen niet meer bestaan. Dat er uberhaupt geen ‘hokjes’ zijn gekaderd. En dat alles gewoon is zoals het is, zonder dat iets als ‘standaard’ of ‘normaal’ wordt gedefinieerd. Hoe zou het zijn als elke mogelijkheid als optie vanaf kinds af aan in elke opvoeding en op elke basisschool onderwezen zou worden?

Want, het wordt tijd dat de (voor)oordelen weggaan. Dat er openheid en vrijheid kan zijn en dat niemand meer ergens voor ‘uit hoeft te komen’. Simpelweg, omdat er geen hokjes hoeven te bestaan waar je invalt. En dat er dus ook geen paarse vrijdag meer hoeft te zijn.

Hoe zou dat zijn? Tot het zover is, ben ik blij dat er zoiets in het leven is geroepen als paarse vrijdag. Zodat kwesties als: oordelen, beeldvorming, verwachtingen en definities van ‘normaal’, landelijk de aandacht kunnen krijgen. En dat geeft altijd weer ruimte voor nieuwe zienswijzen en dus ook voor verandering.

En net zoals het thema van seksualiteit, zit er op elk denkbaar thema wel een bepaalde (voor)oordeel. De vraag is, waar laat jij je door leiden? Laat je je leiden door een heersend stigma waar je (on)bewust wel of niet aan wilt voldoen? Of leidt jij gewoon je leven hoe dat voelt voor jou? Hoe jij bent als persoon, omdat dat bij je past?
Pas als je dat doet kan er ook daadwerkelijk iets gaan veranderen. Zowel bij jou als ook bij anderen. Want jij bent dan misschien wel de inspiratie voor een veranderend wereldbeeld.
Succes!

 

Op de hoogte blijven?

Wil je ook regelmatig leuke nieuwsberichten ontvangen en op de hoogte zijn als ik nieuwe workshops of trajecten geef? Schrijf je dan hier in!

Alles wat je denkt geeft onmiddellijk een reactie op je zenuwstelsel. Denk maar eens dat je nu in een citroen bijt. Je proeft het zure van het citroen al in je gehemelte. Je zenuwstelsel activeert je speekselklieren. Die op haar beurt sap activeren in je mond. En het mooie van dit systeem. Het is niet echt gebeurd. Je hebt het net zelf bedacht.
Bij stress krijg je vaak het advies om minder te doen. Maar dit werkt niet altijd. Sterker nog, soms moet je meer doen. Bijvoorbeeld sporten. Maar dit advies werkt bij anderen juist weer averechts. Dan kun je er juist weer vermoeider door worden en meer stress van krijgen. Het heeft allemaal te maken met welke van de 4 stress types jij bent.
Je lichaam en onbewuste brein onthouden precies datgene wat jou stress geeft. Daarom kan het bijvoorbeeld zomaar het geval zijn dat je al hartkloppingen krijgt als je alleen maar een hond hoort blaffen. Puur omdat je misschien ooit door een hond bent gebeten of achterna gezeten. En zo is dat met veel meer dingen. Hoe zit dat dan precies en wat kun je eraan doen? Leer omgaan met jouw triggers.
0 reacties

Laat jouw reactie achter