‘What do you want?’ (Filmfragment The Notebook)

Een geweldig mooie filmscene uit: ‘The Notebook’ over de vraag der vragen: ‘Wat wil je eigenlijk?

Deze vraag heeft mij de afgelopen jaren zo vaak bezig gehouden? Het lijkt een makkelijke vraag, maar als je die écht serieus aan jezelf gaat stellen… De mogelijkheid dat je zélf kunt bepalen om een draai aan jouw leven te geven.. een totale omslag van denken. Je hóeft je niet in te voegen bij wat er al is. Je kunt het zélf bedenken en zelf je keuze bepalen. Trouwens niet bedenken, maar juist voelen. Want als iets niet je ding is dan voel je het vanzelf.

Een mooie scene uit The Notebook. Waarbij Allie en Noah elkaar na jaren weer ontmoeten. Allie (die verloofd is) voelt dat ze haar jeugdliefde Noah weer op moet zoeken. En als ze dan onverwacht bij hem blijft slapen en de dag erna teruggaat naar haar verloofde, confronteert Noah haar met de vraag:

‘What do you want?’

Alles wat je denkt geeft onmiddellijk een reactie op je zenuwstelsel. Denk maar eens dat je nu in een citroen bijt. Je proeft het zure van het citroen al in je gehemelte. Je zenuwstelsel activeert je speekselklieren. Die op haar beurt sap activeren in je mond. En het mooie van dit systeem. Het is niet echt gebeurd. Je hebt het net zelf bedacht.
Bij stress krijg je vaak het advies om minder te doen. Maar dit werkt niet altijd. Sterker nog, soms moet je meer doen. Bijvoorbeeld sporten. Maar dit advies werkt bij anderen juist weer averechts. Dan kun je er juist weer vermoeider door worden en meer stress van krijgen. Het heeft allemaal te maken met welke van de 4 stress types jij bent.
Je lichaam en onbewuste brein onthouden precies datgene wat jou stress geeft. Daarom kan het bijvoorbeeld zomaar het geval zijn dat je al hartkloppingen krijgt als je alleen maar een hond hoort blaffen. Puur omdat je misschien ooit door een hond bent gebeten of achterna gezeten. En zo is dat met veel meer dingen. Hoe zit dat dan precies en wat kun je eraan doen? Leer omgaan met jouw triggers.
0 reacties

Laat jouw reactie achter